Sportvoeding

Naast een goed doordacht trainingsplan is uitgebalanceerde voeding essentieel om optimale trainingsresultaten te kunnen halen en om een topprestatie neer te kunnen zetten. Vaak wordt hier zowel bij amateuratleten als professionele sporters nog te weinig aandacht aan besteed. En dat is zonde!

Een sportvoedingsadvies is een op maat gemaakt voedingsplan aangepast aan de vaak verhoogde behoefte van de sporter. Omdat elke persoon én elke sport anders is, is het belangrijk de juiste balans te vinden tussen calorie-inname en -verbruik om optimale prestaties te handhaven.

Er zijn verschillende specifieke aanbevelingen voor duursporters, krachtsporters en teamsporters. Bij het opstellen van een voedingsplan wordt er dus onder andere rekening gehouden met de soort sport, de duur van de trainingen, eventuele wedstrijden, persoonlijke doelen en voorkeuren. Daarnaast spelen onder meer het gewenste lichaamsgewicht en het al dan niet voorkomen van maag- en darmklachten, vermoeidheid, spierpijn of kramp.

Het voedingsschema dat wordt ontwikkeld is dan ook volledig aangepast aan de behoefte van jou als sporter: voor, tijdens en na de training, vóór, tijdens en na de wedstrijd en op rustdagen. Verder wordt er gekeken of aanvullend gebruik van supplementen zinvol kan zijn. Tijdens de intake worden de doelen besproken, en de veranderingen die nodig zijn om deze doelen te behalen. Daarnaast kunnen ook metingen gedaan worden zoals lichaamssamenstellingen, huidplooimetingen en lichaamsomvang.

De intake duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Vervolgens wordt het individueel voedingsplan uitgewerkt en via mail opgestuurd. Na de intake volgt meestal een vervolgconsult of een behandeltraject, maar het kan ook een eenmalig advies zijn. Een vervolgconsult kan nodig zijn om de vorderingen te bespreken en waar nodig het plan bij te stellen. Dit duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Het tarief wordt berekend over de totale behandeltijd. Dit omvat enerzijds de directe tijd, de tijd van het consult zelf. Anderzijds wordt de indirecte tijd, de tijd besteed aan bijvoorbeeld het uitwerken van een dieetadvies, berekeningen en rapportages naar de verwijzer, ook bij de totale behandeltijd gerekend.

Voor de intake en het advies kan er worden gekozen tussen 3 pakketten:

Brons

Intake: 60 minuten / uitwerken: 30 minuten

– Eerste consult / intake

– Een basis voedingsschema met daarin de besproken adviezen

– Persoonlijk suppletie advies (indien nodig)

Zilver

Intake: 60 minuten / uitwerken: 60 minuten

– Eerste consult / intake

– Volledige voedingsanalyse van energie, macro- en micronutriënten

– Berekeningen persoonlijke energiebehoefte en macronutriënten

– Een geheel op maat gemaakt voedingsschema

– Persoonlijk suppletie advies (indien nodig)

Goud

Intake: 60 minuten / uitwerken: 90 minuten

– Eerste consult / intake

– Volledige voedingsanalyse van energie, macro- en micronutriënten op zowel rust- als

sportdagen

– Berekeningen energiebehoefte en macronutriënten

– Geheel op maat gemaakte voedingsschema’s (rustdag / trainingsdag / blessure)

– Sport specifieke voedingsadviezen (sportdranken, shakes en gels)

– Voedingsschema wedstrijddag (indien nodig)

– Persoonlijk suppletie advies (indien nodig)

Goude pakket: Analyses, berekeningen en voedingsschema”s:

Voor sporters op hoog niveau kan het nodig zijn om de individuele energie- en voedingsstoffenbehoefte tot in detail te berekenen. Het spreekt voor zich dat voetballers, vechtsporters, triatleten, turners of gewichtheffers allemaal verschillende adviezen nodig hebben en dat die enorm van elkaar kunnen verschillen. Bovendien kunnen per sporter zelfs meerdere plannen nodig zijn, afhankelijk van de periode in het seizoen, het type trainingen, de persoonlijke doelen of de timing van een wedstrijd. Denk daarnaast ook aan complexere situaties met intoleranties, allergieën of medische aandoeningen. Dit vereist extra precisie en puzzelwerk. Daarom is dit het meest kostbare pakket.