Bent u recent afgevallen terwijl dit niet de bedoeling was? Of wilt u toch graag een wat hoger gewicht hebben?

Om in gewicht aan te komen ontvangt u van uw diëtist een energieverrijkt dieet. Hierin zitten adviezen om uw gewone maaltijden, tussendoortjes en dranken calorierijker te maken. Het doel is om uw lichaam meer energie (kcal) te geven dan dat het verbruikt, zodat het restant kan worden opgeslagen als reserves.

Meestal is het doel ook uw spiermassa te vergroten, zodat u zich weer fitter en sterker voelt. Dit wordt bereikt door in het dieet niet alleen aandacht te hebben voor de hoeveelheid energie, maar ook voor de hoeveelheid eiwit (zowel dierlijk als plantaardig).

Daarnaast is het belangrijk dat u probeert zoveel mogelijk binnen uw kunnen te bewegen, om de eiwitten die u met de voeding binnenkrijgt, ook daadwerkelijk om te zetten in extra spiermassa.

Mocht het ondanks het dieet niet lukken om gewichtstoename te bereiken, dan kan de diëtist eventueel een machtiging uitschrijven voor drinkvoeding. Dit zijn kleine flesjes met een grote hoeveelheid kcal en eiwit, en soms nog andere nuttige stoffen. U ontvangt deze via uw apotheek of een facilitair bedrijf zoals Sorgente, Mediq Tefa.

Soms is het niet mogelijk via de normale manier voeding naar binnen te krijgen, bijv. als u problemen heeft met uw slokdarm of maag. Er kan dan gekozen worden voor sondevoeding. De diëtist werkt hierbij samen met arts, verpleegkundigen, thuiszorg en facilitair bedrijf om de behandeling voor u zo prettig mogelijk te maken.