De behandeling bij diabetes bestaat uit individuele consulten met uw diëtist.
Naast uw persoonlijke dieetadvies ontvangt u de brochure ‘Voeding en diabetes’ die wij zelf ontwikkeld hebben, met daarin informatie over soorten koolhydraten, eetmomenten en invloed van vet en voedingsvezels.
Ook bevat de brochure een uitgebreide lijst waarin staat welke producten u wel, en welke u beter niet te vaak kunt eten.
Indien gewenst of noodzakelijk stelt de diëtist een voorbeeld dagmenu op, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Wij beantwoorden vragen als:
‘Mag ik nu alleen nog maar suikervrij gebak?’
‘Wat moet ik doen als ik op reis ga en met een tijdsverschil te maken krijg?’

Wij beantwoorden vragen als:
‘Ik wil graag meedoen aan de Ramadan, op welke manier moet ik rekening houden met mijn diabetes?’
‘Hoe moet het als ik ga sporten?’.

In sommige situaties wordt een koolhydraatarm dieet aangeraden. Daarbij worden producten als brood, aardappelen, rijst en pasta weggelaten, en fruit en melkproducten verminderd. Het lichaam krijgt dan minder koolhydraten binnen, waardoor er minder insuline aangemaakt hoeft te worden. Dit heeft als voordeel dat uw bloedsuikerspiegel minder schommelt, u gewicht verliest, en insulineresistentie vermindert.

De diëtisten van Vie werken intensief samen met uw andere behandelaars, zoals uw huisarts en praktijkondersteuner diabetes van de huisarts, om u de beste behandeling te kunnen bieden. Ook uw rol hierin is van belang. Vertel uw diëtist als uw leefsituatie verandert, of als uw medicatie aangepast is. Zij kan dit dan meenemen in het advies aan u.