Wilt u afvallen, en weer blij zijn met uw gewicht en lijf?

Wilt u praktische tips over keuzes maken in de supermarkt, wat te doen op feestjes en hoe je snel en makkelijk gezonde maaltijden bereidt? Wij helpen u blijvend gewicht te verliezen door een intensieve behandeling met daarin aandacht voor bovenstaande vragen, moeilijke situaties en terugval.

Binnen Vie zijn er diverse mogelijkheden om aan de slag te gaan.

De meeste gebruikte dieetbehandeling bij overgewicht bestaat uit een energiebeperkt dieet, waarbij u een persoonlijk voorbeeld dagmenu en variatielijsten krijgt. Afhankelijk van uw energiebehoefte en doel zal het advies 1200-2000 kcal bedragen.

De eerste maanden zult u intensief begeleid worden, met herhaalconsulten om de 2-3 weken. Daarna wordt dit meestal afgebouwd totdat u het gewenste gewichtsverlies bereikt hebt. Als nazorg plannen wij follow-up consulten in het eerste jaar daarna, omdat blijkt dat een langere en intensievere begeleiding betere resultaten op de lange termijn heeft. U kent het vast: afvallen lukt wel, maar op gewicht blijven is een stuk moeilijker.

In sommige situaties voldoet een normaal energie(=vet)beperkt dieet niet. Bijvoorbeeld bij verhoogde bloedglucosewaarden en beginnende diabetes type 2. In onze praktijken wordt in dat geval een koolhydraatarm dieet aangeraden. Daarbij worden producten als brood, aardappelen, rijst en pasta weggelaten, en fruit en zuivel verminderd. Het lichaam krijgt dan minder koolhydraten binnen, waardoor er minder insuline aangemaakt hoeft te worden. Dit heeft als voordeel dat vetten uit ons lichaam als energiebron beschikbaar komen en afvallen gemakkelijker is. Als u het grootste deel van uw beoogde gewicht verloren bent gaat u de koolhydraatarme maaltijden vervangen door normale maaltijden totdat u een normaal eetpatroon heeft.

U ontvangt bij dieet dieet een uitgebreide richtlijnen en een receptenbrochure.

Bent u een emotie-eter en wilt u hier vanaf? Heeft u eetbuien waar u zich achteraf voor schaamt of spijt? De oplossing: leer anders te denken zodat u anders gaat eten. Leer uw emoties de baas worden zodat u deze niet meer weg-eet. Herken het verschil tussen honger en eetdrang, en wat u in het laatste geval kunt doen.
Binnen Vie heeft diëtist Sara van Grootel zich gespecialiseerd in de psychologie rondom eten en afvallen. U kunt bij haar terecht als u zich herkent in bovenstaande problematiek. Tijdens het traject, wat meestal bestaat uit 6-8 afspraken, gaat u aan de slag met disfunctionele gedachten in situaties waar u ongewenst eetgedrag vertoont. Als u deze kunt herkennen en ombuigen, leert u anders naar uzelf te kijken en eetgedrag te veranderen. U voert verschillende opdrachten uit, en oefent samen met situaties die u als moeilijk ervaart. Na afloop heeft u het gereedschap om op een andere manier met eten om te gaan, en grip te krijgen op uw eetpatroon en gewicht. Eindelijk de oplossing waar u al zo lang naar zoekt, geen dieet, maar een gezonde relatie met eten opbouwen en houden.